به گزارش خبرنگار دفاعی ایرنا، سردار محمد زهرایی رئیس سازمان بسیج سازندگی کشور روز یکشنبه در نشست خبری به مناسبت هفته بسیج سازندگی گفت: در قرارگاه سازندگی محرومیتزدایی چهار مأموریت اصلی در زمینه پروژههای محرومیتزدایی، حرکتهای جهادی و خدمات مؤمنانه و حوادث غیر مترقبه را دنبال می کنیم؛ این خدمات در هر مقطعی از سال انجام میشود. حوادث غیرمترقبه، شامل اقداماتی است که در سیل، زلزله، کرونا و دیگر حوادث طبیعی صورت میگیرد.
سردار زهرایی افزود: محرومیت در کشور به دلایل مختلفی وجود دارد. بخشی از محرومیتها به پیشرفت تکنولوژی مرتبط میشود. بهعبارتی، با گذشت زمان، خواستهها و مطالبات بهحق مردم متفاوت و بهروزتر میشود. به عنوان مثال، در ابتدای انقلاب، جهاد سازندگی حمام در روستاها را ایجاد میکرد و این عمل مطلوب و مؤثر بود. اما اکنون ما کمبود آب شرب را به عنوان یک محرومیت رفع میکنیم. در عین حال، وقتی بحث اینترنت و تکنولوژی مطرح میشود، محرومیتهای جدیدی نیز به وجود میآید.
ریبس سازمان بسیج سازندگی کشور گفت: در محرومیتزدایی، اهداف خود را در یک سند ۱۰ ساله تعریف کردهایم که شامل دو تا پنج سال برای نقاط هدف است. در سال دوم، پیشرفت و آبادانی را هدف قرار دادهایم. اولویت برای رفع محرومیتها با نظرسنجی از پایگاههای مقاومت، جهادگران و بسیجیان و با همکاری دولت مشخص شده است. این اولویتها شامل آب شرب روستایی، طرح از آبخیز تا جالیز (آب کشاورزی)، مسکن محرومین در روستاها، جادههای بین مزارع و کارگاههای زیرساخت اشتغال است.
وی ادامه داد: امسال نیز با توافقی که انجام شده و دغدغه رئیسجمهور، مدرسه سازی در برنامه قرار گرفته است. در زمینه آب شرب روستایی، آمارها نشان میدهد که نزدیک به ۱۲ تا ۱۳ هزار روستای بالای ۲۰ خانوار داریم که یا فاقد آب شرب هستند یا آب شرب پایدار و سالم ندارند. وزارت نیرو و بسیج برای این کار به کمک آمدهاند و قرارگاه امام حسن مجتبی (ع) و قرارگاه خاتم، نیروی دریایی و زمینی نیز در این راستا همکاری میکنند.
سردار زهرایی یادآور شد: بخشی از گروههای جهادی که دارای توانمندی و صلاحیت فنی هستند، به این کار کمک میکنند و خیرین نیز در این زمینه یاریرسان هستند. از دو سال گذشته، این طرح را آغاز کردهایم و قرارداد اولیه ما شامل هفت هزار و ۱۳۸ روستا بود. امروز، بیش از دو هزار و ۳۰۰ روستا به پایان رسیده است. در سال گذشته، ۷۶۵ روستا آب شرب پایدار را با تلاش جهادگران تأمین کردیم.
رییس سازمان بسیج سازندگی کشور ادامه داد: ما این اقدام را «بسیج آبرسانی» نامگذاری کردهایم که با همکاری دولت و وزارت نیرو به انجام رسیده است. از این رو، از همکاری وزارت جهاد کشاورزی نیز تشکر میکنم. وزارت جهاد کشاورزی دو سازمان و معاونت سازمان منابع طبیعی و جنگلداری و معاونت آب و خاک وزارت جهاد کشاورزی را به عنوان همکار مستقیم خود معرفی کرده است.
وی افزود: این طرح شامل مجموعهای از فعالیتهاست که ساخت بابیبندی، خشکچینی و سنگملات بالای قنات، قنات، استخر و کانالکشی میباشد. تفاهمنامه ما پنجساله است و شامل ۱۹ رشته قنات و ۱۰ هزار استخر و بیش از ۲۰۰ هزار کیلومتر کانالکشی را شامل میباشد.
سردار زهرایی گفت: سال گذشته، ۲۰ رشته قنات را احیا کردیم و ۱۵۵ هزار متر مکعب استخر و ۲۱۲ کیلومتر خط انتقال آب نیز اجرا شد. همچنین، ۳۰ هزار هکتار زمین با بیش از ۸۰۰ هزار متر مکعب آب تحت پوشش قرار گرفت. این اقدامات سال گذشته با کمک و همراهی مجلس انجام شد و وزارتنیرو نیز پیگیریهای لازم را انجام داد. برای امسال، منابع پایداری نیز از طرف قرارگاه امام حسن مجتبی (ع) پیشبینی شده است و ما امیدواریم جهشی در اقدامات و عملکرد خود داشته باشیم.
ساخت و بهسازی جادههای بین مزارع
سردار زهرایی اضافه کرد: بسیج سازندگی در کنار برخی نهادها و دستگاهها مانند بنیاد مسکن، وزارت راه و شهرسازی و نوسازی مدارس، درصدی از قیر رایگان را از مجلس دریافت کرده است. ما ۶ درصد از ۱۰۰ درصد قیر را داریم، البته ۲ درصد نیز به ناظرین فراجا و ارتش تعلق دارد. بنابراین، ۸ درصد به ما اختصاص داده میشود. ما مکلف به استفاده ۶ درصد از این قیر هستیم که برای جادههای بین مزارع و نقاطی که محصول مردم باید راحتتر به جادههای اصلی برسد، استفاده میشود.
وی بیان کرد: همچنین، در این راستا، جادههای دسترسی به گلزار شهدا و پایگاههای مقاومت نیز تحت پوشش قرار میگیرد. محل هزینهکرد ما نیز مشخص است و نمایندگان مجلس میتوانند نظارت کنند تا از جریان کار مطلع باشند. زیرسازی این پروژهها باید توسط مردم انجام شود و تفاهمنامههایی بین دهیاریها، شهرداریها و خیرین برای این منظور منعقد میشود.
رییس سازمان بسیج سازندگی کشور ادامه داد: سال گذشته، ۹۷۵ کیلومتر جاده بین مزارع و راههای روستایی از این محل آسفالت شد و تاکنون نزدیک به ۲۰ میلیون متر مربع آسفالت انجام شده است.
ساخت مسکن محرومین
زهرایی افزود: بسیج سازندگی طرحی سهجانبه با بنیاد مسکن و کمیته امداد حضرت امام (ره) داشته است که هدف آن تأمین مسکن برای مددجویان کمیته امداد روستایی است. تاکنون، کمیته امداد ۲۷ هزار مددجوی فاقد مسکن را شناسایی کرده است. در این طرح، کمیته امداد کمک بلاعوض برای مددجویان در نظر گرفته و بنیاد مسکن نیز نقشه و نظارت بر ساخت مسکن را بر عهده دارد. بسیج سازندگی با ظرفیت گروههای جهادی، مجری این پروژهها است. از این ۲۷ هزار مددجو، ۲۰ هزار مسکن به اتمام رسیده و به مددجویان تحویل داده شده است.
رییس سازمان بسیج سازندگی کشور عنوان کرد: قرار است در مراسمی، رونمایی از این ۲۰ هزار مسکن انجام شود. ما به عنوان مجری و پیمانکار در اینجا حضور نداریم و مبلغی دریافت نمیکنیم؛ بلکه تسهیلات و بلاعوضها حتی کفاف مصالح را نیز نمیدهند. اما با کمک خیرین و گروههای جهادی، و امکاناتی که از سپاه و ماشینآلات در اختیار داریم، این کار به سرانجام رسیده است.
سردار زهرایی یادآور شد: اگرچه تورم و افزایش قیمت مصالح بسیار آزاردهنده بوده، اما ما همچنین در خصوص مرمت مدارس و مسکن مددجویان اقداماتی انجام دادهایم. سال گذشته، دو پویش برگزار کردیم که یکی از آنها طرح شهید عجمیان بود. این طرح همکاری مشترک وزارت آموزش و پرورش و بسیج دانشآموزی بود.
وی اظهار داشت: از طریق این پویش، ۱۰ هزار مدرسه مرمت، بازسازی و زیباسازی شد. کار بسیار بزرگی که من از وزیر محترم آموزش و پرورش و جناب سردار باستان، فرمانده بسیج دانشآموزی، تشکر میکنم. در طرح مشابه دیگری با کمیته امداد، ما به سمت کمک به مرمت و تعمیر مسکن مددجویان رفتیم. بخشی از منابع مالی را کمیته امداد تأمین کرد همچنین ۸۰۰۰ تا مسکن کمیته امداد و بهزیستی نیز در طرحهای بنای یک و دو، مرمت و بازسازی شده است.
کمک به عدالت آموزشی با ساخت مدارس
رییس سازمان بسیج سازندگی کشور در ادامه گفت: از سال گذشته، رئیسجمهور به دنبال عدالت آموزشی در زیرساختها و ساخت مدارس و برچیدن مدارس فرسوده بودهاند که ما در هر دو بخش اعلام آمادگی کردهایم و با مذاکرهای که با دکتر پزشکیان داشتیم، از هفته بسیج سازندگی، فعالیت خود را در ساخت ۴۷۶ مدرسه آغاز میکنیم. این ۴۷۶ مدرسه شامل ۲۲۸ کلاس درس است.
وی افزود: مدل پیشنهادی ما به دولت مشابه مدلی است که دکتر پزشکیان در ساخت خانههای بهداشت عنوان کردند؛ یعنی مصالح را دولت تأمین کند و اجرا توسط خیرین و گروههای جهادی انجام شود. ما نیز این مدل را برای مدارس پذیرفتهایم و از خیرین، دولت و نهادها و حتی شرکتها برای تأمین مصالح کمک خواهیم گرفت. اجرای کار را گروههای جهادی و بسیج سازندگی بهصورت رایگان انجام خواهند داد.
زهرایی خاطرنشان کرد: برای اینکه حسن نیت خود را ثابت کنیم، بدون دریافت مبلغی از دولت، کار را آغاز کردهایم. مدارس در برخی شهرستانها در همین مسیر سازندگی در هفته بسیج سازندگی راهاندازی میشوند و ما اعتقاد داریم که وقتی کار را شروع کردیم، خداوند نیز مدد خود را از اطراف میفرستد و به انجام خواهد رسید. این کار بر اساس بودجه دولتی متوقف نخواهد شد و ما آن را بهصورت مردمی پیش خواهیم برد.
پیشبینی مالی و پروژهها
سردار زهرایی در ادامه گفت: برای ۴۷۶ مدرسه، پیشبینی ۴.۵ همت اعتبار داریم که کار بزرگی است. بسیج برای کارهای بزرگ ساخته شده و این کار را جلو خواهیم برد.
وی در ادامه گفت: در هفته بسیج سازندگی، ۹۰ مدرسه متمرکز افتتاح میشود که این مدارس از سال گذشته آغاز شده و اکنون به پایان رسیدهاند. از این به بعد، تمام انرژی خود را بر روی ۴۷۶ مدرسه متمرکز خواهیم کرد تا کمکی به دولت کرده باشیم. این یکی از شعارهایی است که ما بیان کردهایم اگر دغدغه دولت باشد و نیاز جامعه وجود داشته باشد، ما به دنبال آن خواهیم رفت.
رییس سازمان بسیجسازندگی کشور یادآور شد: ادامه کار تامین آب شرب روستایی، آبخیز و مسکن نیز در سال آینده در دستور کار ماست. بهطور کلی، در سال گذشته، در قرارگاه سازندگی و محرومیتزدایی، در مجموع ۲۳ هزار و ۲۸۸ پروژه محرومیتزدایی و عمرانی به ثمر نشسته است. این پروژهها تنها شامل احداث نبوده و بخشی از آنها مرمتی و بازسازی نیز بودهاند.
ساماندهی گروههای جهادی
سردار زهرایی تصریح کرد: در کشور، ۶۲ هزار گروه جهادی ساماندهی شدهاند. اطلس جهادی به عنوان سامانهای که دولت پذیرفته و در آییننامه خود ابلاغ کرده، بهعنوان مرجع ثبتنام گروههای جهادی، شناسهدار کردن گروهها، ثبت عملکرد، ارتقای گروهها و ساماندهی آنها عمل میکند. این سامانه کار کاغذبازی و سلیقهگرایی را کنار گذاشته و یک کار مدون و منسجم و بهروز را انجام میدهد.
وی افزود: ما یک سامانه اطلسی داریم که امکانات بیشتری دارد و بستر بهتری برای آموزشها فراهم میکند. قرارگاه جهادی و مجامع شوراها تعریف شدهاند و از همه عزیزان دعوت میکنیم که ثبتنام کنند. هر کسی که با جمعی از دوستانش گروهی تشکیل دهد، میتواند از این سامانه استفاده کند. به دنبال انحصار نیستیم و هر کسی که دغدغه خدمت به مردم را دارد، از هر نگاه سیاسی یا عقیدتی، میتواند در اردوهای جاری جایی برای خدمت پیدا کند.
گروههای جهادی و فعالیتهای آنها
رییس سازمان بسیج سازندگی کشور گفت: بالغ بر نیمی از گروههای جهادی در پایگاههای خود خدمت میکنند. از نگاه ما، یک گروه جهادی که خدمت کوچکی انجام دهد، به اندازه یک گروه جهادی که کار بزرگتری انجام میدهد، ارزشمند است. برای ما، نفس خدمت مهم است و باید اختیار و استقلال جهادگران حفظ شود. آنها باید آتش به اختیار عمل کنند و در جایی که احساس تکلیف میکنند، حضور یابند؛ همانطور که در سیل و زلزله و در حادثه بندر شهید رجایی نشان دادهاند که قبل از همه، گروههای جهادی حضور پیدا کردند.
مرکز گفتمان جهادی
سردار زهرایی در ادامه با بیان اینکه سه کار عمده در جریان جهاد انجام میدهیم اضافه کرد: در مرکز گفتمان جهادی، گفتمان امامین انقلاب را برای جهادگران تبیین میکنیم تا جهادگرانی که در عرصه محرومیتزدایی فعالیت میکنند، بدانند که امام جمعه و رهبر انقلاب چه نظری دارند. این گفتمان بهطور مداوم با جهادگران همراه خواهد بود.
وی بیان کرد: دومین کار ما مرکز مطالعات است که در مدرسه جهاد آموزشهای رسم هجرت، رسم خدمت و رسم جهاد را به عزیزان ارائه میدهد. این آموزشها به لحاظ تخصصی و عمرانی شامل جذب منابع از خیرین و بازاریابی است و مرکز عملیات جهادی رزمایشهای تخصصی اقشار را برگزار میکند. این رزمایشها تحت عنوان “جمعه تا جمعه” نامگذاری شده و شامل کمک به جبهه مقاومت نیز میشود.
اعطای نشان ملی فردوس
رییس سازمان بسیج سازندگی کشور گفت: نشان ملی فردوس به افرادی که در عرصه خدمترسانی و محرومیتزدایی فعالیت میکنند، اعطا میشود. این نشان بهمناسبت زلزله سال ۴۷ در فردوس که منجر به کشته شدن ۵ هزار نفر شد، ایجاد شده و اولین گروه جهادی خدمترسان در آن زمان به فردوس رفتند. ما به پاسداشت این روز بزرگ، مراسمی در فردوس و همچنین برگزاری کنگره شهدا خواهیم داشت.
منبع: https://www.irna.ir/news/85822476/%D8%B1%D8%A6%DB%8C%D8%B3-%D8%B3%D8%A7%D8%B2%D9%85%D8%A7%D9%86-%D8%A8%D8%B3%DB%8C%D8%AC-%D8%B3%D8%A7%D8%B2%D9%86%D8%AF%DA%AF%DB%8C-%D8%A8%D8%B1%D8%A7%DB%8C-%D8%A7%D8%B4%D8%AA%D8%BA%D8%A7%D9%84-%D8%B2%D8%A7%DB%8C%DB%8C-%D9%88-%D9%85%D8%AF%D8%B1%D8%B3%D9%87-%D8%B3%D8%A7%D8%B2%DB%8C-%D8%AF%D8%B1-%DA%A9%D9%86%D8%A7%D8%B1