از مهمترین عملیاتهای این دوره میتوان به کودتای ۲۸ مرداد در ایران، عملیات خلیج خوکها در کوبا، اقدام نظامی و قتل و عام چند میلیون نفر از مردم ویتنام، کشتار ضدکمونیستی اندونزی در دهه ۱۹۶۰ و پشتیبانی از جنگ کثیف در آرژانتین، علاوه بر فعالیتها در مناطق سنتی عملیاتهای آمریکا (یعنی کارائیب و آمریکای مرکزی) اشاره کرد.
اینک که چهار سال از آن اعتراف میگذرد، میتوان گفت که آمریکا ۲۳۰ سال است که درگیر جنگهای مستقیم و نیابتی خارج از خانه بودهاست.
در آغاز قرن ۲۰ میلادی، آمریکا توانسته بود با روش های مختلف در کشورهای بسیاری نظیر پاناما، هندوراس، نیکاراگوئه، مکزیک، هاییتی و جمهوری دومینیکن دولتهای دوست و حامی خود را مستقر کرده یا شکل دهد.
این کشور ۲۳۰ سال از عمر ۲۴۶ ساله خود را درگیر جنگهای مستقیم و نیابتی خارج از خانه بوده است؛ نزاعهایی که امروز اوج آن را در منطقه غرب آسیا شاهد هستیم.
مداخلههای ایالات متحده آمریکا در تغییر رژیم سایر کشورها شامل تلاشهای علنی و مخفیانه با هدف تغییر، جایگزینی یا حفظ دولتهای خارجی میشود؛ موضوعی که از نیمه دوم قرن نوزدهم میلادی کلید خورد و حدود یک قرن بعد یعنی پس از جنگ دوم جهانی شدت گرفت.
تنها مردم و مقامات کشورهای مختلف جهان نیستند که آمریکا را به آتشافروزی متهم میکنند بلکه همواره مقامات عالیرتبه آمریکا هم به بیش از دو قرن اشغالگری کشور خود در بخش های مختلف جهان اذعان و اعتراف میکنند.
این سیاستمدار انگلیسی به حمایت غرب از عراق در جریان جنگ تحمیلی نیز اشاره کرده که بسترساز بی اعتمادی ایران به آمریکا و انگلیس شده و می نویسد: در حالی که ما در انگلستان همچنان خود را با آنچه که در حدود ۸۰ سال پیش از جنگ جهانی دوم رخ داد، تعریف میکنیم، ایرانیانِ مدرن خود را با تجربه خونین جنگ ۸ ساله با عراق تعریف میکنند که به تنهایی در مقابلش ایستادند.
افزون بر آن، ایالات متحده در انتخابات بسیاری از کشورهای دیگر مداخله کردهاست. برای نمونه میتوان به مداخله در انتخابات ژاپن در دهههای ۱۹۵۰ و ۱۹۶۰ برای حفظ حزب مورد نظر خود در قدرت به وسیله کمکهای مالی مخفیانه، در فیلیپین برای پیشبرد کمپین ریاست جمهوری رامون ماگسایسای در سال ۱۹۵۳ و در لبنان برای کمک به احزاب مسیحی در سال ۱۹۵۷ به کمک مداخلات مالی مخفیانه اشاره کرد. ایالات متحده در بین سالهای ۱۹۴۶ تا ۲۰۰۰ حداقل ۸۱ عملیات مخفی یا علنیِ دانسته شده برای مداخله در انتخابات سایر کشورها انجام داده است.
پیشبرد پروژه تغییر رژیم در چهار گوشه دنیا
در مجموع، تلاش تاریخی آمریکا برای تغییر حکومت ها و رژیم های نه چندان همراه با واشنگتن در کشورهای دیگر بر کسی پوشیده نیست. در کنار طراحی و برپایی کودتای ۲۸ مرداد در ایران، این پروژه بارها در نقاط مختلف کره خاکی به اجرا درآمده است.
در مجموع، آمریکا طی سده های گذشته همواره با ابزارهای مختلف در صدد سیطره بر جهان برآمده است که این ابزار می تواند مداخله سیاسی در یک کشور باشد یا تنش افروزی و حمله نظامی. اما عبور نظام بین الملل از نظام های «تک قطبی» و «دو قطبی» به «چند قطبی» و هراس کنونی آمریکا از روسیه، چین و نیز ائتلاف های ضدغربی در آسیا از فروپاشی هژمونی ایالات متحده نشان دارد.